hits

Marens guide til sunn mat på farten

Mange av oss lever et hektisk liv, og jeg vil tro det er en kjent sak at man ikke rekker frokosten, energien daler utover dagen, eller man kjenner på en ulvehunger når arbeidsdagen går mot slutten. Mellommåltid er en smart sak, men hva er egentlig et mellommåltid? Når burde det spises og hva burde det være?

Et mellommåltid er egentlig som navnet sier, et måltid i mellom. Et sunt, raskt og enkelt måltid man kan spise på farten, eller mellom måltider.  Typisk etter lunsj, og frem til middag, der kan det gå mange timer, og kanskje skal du innom å handle også. Mellom der kan det være smart med et mellommåltid for å unngå å kjøpe med deg hele matbutikken, eller ta lite gjennomtenkte valg fordi du er så sulten. For noen kan det kanskje gå lenge fra frokost og frem til man får tid til å sette seg ned å spise lunsj, da er et lite mellommåltid helt genialt.

Vi lever ulike liv, og for noen kan middagen kanskje bli relativt tidlig fordi man har barn som er sultne like etter skolen for eksempel. Da kan man kanskje ha behov for et måltid mellom middagen og kveldsmaten. Har man en hektisk hverdag med kjøring og henting, fotballtreninger, kor, speider og dansetrening for barna kan mellommåltider rette familiefreden. Noen kaller det mellommåltid, og andre kaller det ?mat på farten?. Andre trenger kanskje tips til mat som kan tas med på reise, eller på tur. 

Så, hva skal disse mellommåltidene bestå av?

Her kommer 12 tips til mat du kan kose deg med som mellommåltid, mat på reise eller ta med deg i farta:

 1. Liten pose nøtter i veska. Velg en nøttetype du liker, og lag deg en liten snack-bag som du kan ta med deg. Mandler, valnøtter, usaltede cashew, peanøtter eller hasselnøtter. Lag gjerne en miks av flere i en liten pose.

 

 1. Proteinbar - men vær obs på innholdet, det er stor forskjell på en proteinbar og en energibar. 

 

 1. Skyr eller andre meieriprodukter som kjøpes på butikken, er supre alternativer til rask sunn mat på farten.

 1. Frukt er genialt. Ha et eple, pære, banan eller annen frukt du liker liggende i veska.

 

 1. Oppkuttede grønnsaker / minigulrøtter / sukkererter / minitomater er gull verd. Ha dem i en liten boks, klar til snacks når enn du måtte trenge det.

 1. Proteinshake. For eksempel: 30g av valgfritt proteinpulver blandet med melk eller vann. Vann er kanskje enklest på farten, men melk vil mette mer og gi mer næring. 

 

 1. Proteinkaffe = kaffe blandet med en proteinshake.

Slik gjør du: Lag kaffen din på vanlig måte, lag så en ½ proteinshake (15g proteinpulver, blandet med varm vann, rist den godt) Hell proteinshaken over kaffen og bland godt. Kan gjerne toppes med litt varm melk. Dette kan være fint å lage hjemme før du løper tu døren, og nye den på veien.

 

 1. Hjemmelagde knekkebrød med havsalt. Gode selv uten pålegg.

Oppskrift til to stekebrett: 2dl grovt sammalt hvete, 2 dl lettkokte havregryn, 2 dl havrekli, 2 dl sesamfrø, 1 dl linfrø, 1 dl kruskakli, 7 dl vann og 2 ts salt. Slik gjør du: La bollen være i bollen og ?sette seg? i ca 1t. Smør blandingen så jevnt som mulig på et bakepapir på en stekeplate. Inn i ovnen i ca 40 minutter på 185grader. Åpne et par ganger underveis og slipp ut damp. Halvveis i steketiden tar du dem ut og ruter knekkebrødene opp med en pizzakutter. Sett dem inn igjen ut steketiden. Avkjøl på rist. Oppbevar i krukke eller en boks på kjøkkenbenken ? alltid klar når du trenger mat på farten.

 

 1. Hjemmelagde proteinrundstykker - nydelige både med og uten pålegg.

Oppskrift: 60g havregryn, 2 ss Cottage cheese, 1 egg, 1 ts bakepulver, ½ ts salt. Bland sammen, og fordel i små stykker på bakepapir på et bakebrett. Inn i ovnen, 200g i ca 10-12 minutter. Avkjør på rist.

 

 1. Matvafler er vafler uten sukker. De nydelige med pålegg eller spises som de er.

Oppskrift: 100g havremel, 50g speltmel, 4 egg, 1 ss bakepulver 1-1,5 dl lettmelk, 150g kesam, 1 ss smeltet smør, og et dryss havsalt. Bland alt sammen til en jevn røre. Stek i vaffeljern.

 

 1. Eggemuffins. Dette er muffins med egg som hovedingrediens. De er proppet med næring, og smaker nydelig. 

Oppskrift til 3 store muffins: 60g havregryn, 3 ss cottage cheese, 3 egg, 1 ts bakepulver, 100g skinke, ost, salt, pepper og kryddermix.

Slik gjør du: bland havregryn, egg, bakepulver og krydder i en bolle. Tilsett krydder, og miks sammen med en stavmikser til en jevn fin røre. Tilsett litt vann hvis nødvendig, røren skal være relativt tykk, og på grunn av brokkolibitene vil den være litt klumpete. Spray muffinsene og fordel røren i formene. Dryss gjerne litt oregano på toppen. Inn i ovnen på 225g i ca 20 minutter.

 

 1. Lomper er også supert, putt hva enn du liker inni og spis som en wrap. Lomper kan enten gjøres klar hjemme på forhånd, eller kjøpes i butikken og lages på farten. Et godt eksempel er Lomper, med smøreost og skinke. Enkelt, sunt og godt.

 

Flere av disse alternativene er supre som frokost og lunsj også. Jeg spiser rundstykkene og eggemuffisene som frokost eller lunsj stadig vekk, og knekkebrødene har jeg alltid et lite lager av. Rundstykkene er nydelige som tilbehør til en suppemiddag, eller ved siden av en lasagne for eksempel. 

Håper dette gav bøttevis med inspirasjon til sunn og god mat, som er enkel å lage og som fint kan nytes på farten i en hektisk hverdag. Husk at hemmeligheten ligger i planlegging. Legger du en god plan, og forbereder litt i forkant, vil du få enormt mye igjen for det. Mellommåltider kan være din lille hjelper til mer stabil energi, bedre humør og mer overskudd i hverdagen. Eller det kan gjøre at reisen din blir en mye bedre og mer positiv opplevelse fordi du har fot jevn påfyll av energi, og sunn god næring. 

GOD PÅSKE alle sammen. Nyt og kos dere<3 

 

Smiiil, Maren 

 

7 kommentarer

Takk for tips! God påske <3

Veldig gode tips, elsker når du legger ut slike innlegg da jeg ofte er på farten fra halv 8 om morgenen til 11 om kvelden. Men lurte på om du kunne legge ut et innlegg om tips til middagsmat i farten. Er ofte ute så lenge om dagene at jeg ikke rekker middag, men har kanskje 30 min i mellom noe der jeg kan få varmet noe i micro på jobb, mens andre dager har jeg ikke micro tilgjengelig. Så om du har noen ulike tips til litt mer middagsmat også på farten😁 Er kjedelig å spise brødmat og frukt hele dagen flere ganger i uka om du skjønner 😊

Men disse tipsene var også veldig gode å ta med seg gjennom dagen.

Ha en fin påske, Maren!! Det fortjener du

Flotte tips - takk og god påske 🐣

Så bra - det trengte jeg - jeg synes det er litt vanskelig å spise lurt :)

Såååå mange gode tips - rundstykkene med cottage cheese et blitt en favoritt hos meg :) takk

Syns varfler uten sukker er drit ekle ,hjelpe ikke å ha pålegg på heller syns jeg

Syns vafler uten sukker er drit ekle ,hjelpe ikke å ha pålegg på heller syns jeg

Skreiv feil på den første eg posta😅

Skriv en ny kommentar